Russische vernieuwing

Ik heb voor de dans soort Russische vernieuwing gekozen. Ik kon kiezen uit Moderne dans, Postmoderne dans, Romantisch ballet en Russische vernieuwing. Russische vernieuwing leek mij het interessantst, omdat ik hier het minst van weet en omdat ik Rusland een erg interessant land vind.


1.

A:

De parade van choreograaf Massine

Choreograaf: Léonide Massine

Decorontwerper: Pablo Picasso

Componist: Erik Satie

Titel van compositie: Parade

Kostuumontwerper: Pablo Picasso

 

B:

Je kan zien dat dit een 'Gesamtkunstwerk' is, omdat er veel verschillende soorten kunst in dit kunstwerk te vinden zijn. Naast de dans zijn er nog andere soorten kunst te vinden in dit werk. Muziek, decor en kostuums. Het effect van de gelijkwaardigheid van alle kunstdisciplines op de dans in de productie is, dat alle kunstdisciplines door erg goeie kunstenaars zijn gemaakt. Hierdoor wordt de dans perfect uitgevoerd, klinkt er prachtige muziek, is er een prachtig decor en zijn er erg mooie kostuums. Samen vormen alle kunstdisciplines een gezamenlijk werk.

 

C:

SHIROKURO

In beide stukken komt dans, muziek, decor en kostuums voor. In Shirokuro word er wel alleen maar gebruik gemaakt van de piano in tegenstelling tot Le Chant du Rossignol. In Shirokuro is er zelfs geen koor alleen een piano, zoals ik al zei. Bij Le Chant du Rossignol word er gebruikt gemaakt van veel dansers en danseressen integendeel tot Shirokuro, want daar wordt alleen gebruik gemaakt van een danser en een danseres. Bij Shirokuro is er geen speciaal decor er staat wel een piano op het podium en er wordt gebruik gemaakt van lichteffecten, maar het is niet zoals bij Le Chant du Rossignol dat het decor ook een echt kunstwerk is.

    

 


2.

A:

1.  

  •  Choreograaf: Vaslav Nijinsky                    
  • Datum eerste uitvoering: 29 mei 1913
  • Naam van het dansgezelschap: les Ballets Russes

2.

  • Choreograaf: Michel Fokine
  • Datum 1e uitvoering: 13 juni 1911
  • Naam van het dansgezelschap: Ballets Russes

 

B:

De choreografie die ik het mooist vond  is "Petroesjka". Dit komt doordat het verhaal van "Petroesjka" draait om Carnaval. Carnaval is een feest, en ik hou wel van een feestje. En mijn familie is ook bekend met carnaval, omdat mijn moeder in Brabant woonde vroeger. Ik vind het interessant om te zien hoe er vroeger in Rusland carnaval gevierd werd. In het stuk "Petroesjka" speelt tovenarij ook een grote rol, ik vind tovenarij een leuk onderwerp. Vroeger keek ik ook vaak films die hier over gingen. Het derde bedrijf van "Petroesjka" lijkt me gaaf om te zien, hierin valt Petroesjka de Moor aan, maar Petroesjka blijkt te zwak te zijn. 

 


3.

A:

Pavlova wordt beschouwd als de beroemdste ballerina aller tijden. Haar grote doorbraak kwam er in december 1907  met haar solo-vertolking van 'De stervende zwaan'  in een choreografie van Michael Fokine. Deze solo werd speciaal voor haar en op haar verzoek geregisseerd, Pavlova zou deze drie minuten durende vertolking ongeveer 4.000 keer uitgevoerd hebben in haar loopbaan. Je kan dus ook verwachten dat hij dan perfect uitgevoerd wordt. 'De stervende zwaan' werd wereld beroemd en doordat dit het stuk van Pavlova was, werd zij ook wereld beroemd. 

B:

Als ik 'De stervende zwaan' uitgevoerd door Pavlova vergelijk met "De stervende zwaan' uitgevoerd door Maja Plisetskaja, dan merk ik gelijk dat bij Anna Pavlova de muziek een stuk sneller gaat. Bij allebei de stukken wordt de dans perfect uitgevoerd. Maar als ik een winnaar uit zou moeten kiezen zou ik voor Maja Plisetskaja gaan. Op het filmpje dat ik had bekeken waren haar bewegingen een stuk soepeler. Er werd ook over Maja Plisetskaja gezegd dat zij de dans het beste uit kon voeren.


4.

A:

Het neo-klassieke ballet is ontstaan vanuit Les Ballets Russes en de klassieke ballettechnieken uit de Verenigde Staten in 1930. George Balanchine vertrok naar de Verenigde Staten en daar ontwikkelde hij de neo-klassieke balletstijl. Het ballet "Apollon Musagete" wordt het eerste ballet van Balanchine genoemd in de neo-klassieke balletstijl. "Apollon Musagete" werd in 1928 voor het eerst in de Verenigde Staten uitgevoerd. Dat was de tijd dat de neo-klasssieke balletstijl zich begon te ontwikkelen. Het "Appolon Musagete" wordt het eerste ballet van Balanchine in de neo-klassieke balletstijl genoemd, omdat "Appolon Musagete" het eerste ballet van Balanchine is dat gebruik maakt van de klassieke techniek, met veel wendingen toegevoegd, waardoor het dynamisch wordt en zeer virtuoos. De thema's van de neo-klassieke balletstijl zijn: abstract en geen verhaallijn, de "Appolon Musagete" is zeker abstract en heeft ook geen duidelijke verhaallijn.  Familie van de neo-klassieke balletstijl en de "Appolon Musagete" zijn klassiek ballet en neo-romantisch ballet.

 

B:

"Jewels" van George Balanchine

Je ziet dat in "Jewels" van Balanchine de neo-klassieke stijl verder ontwikkeld is dan in "Appolon Musagete" van Balanchine. "Jewels" is namelijk nog een abstracter ballet, en het is dynamischer en meer virtuoos, er zit in "Jewels" ook geen verhaal.  "Jewels"ging ook pas in 1967 in première, dat is dertig jaar later dan dat "Appolon Musagete" in première ging dus het neo-klassieke ballet had zich die dertig jaar flink ontwikkeld.


5.

Les Sylphides was destijds een modern dansstuk omdat het abstract was. Daarvoor werden verhalen verteld en laten zien door de dansers en de muziek, maar bij Les Sylphides was het dus abstract. Ook dansen de dansers en danseressen in balletpakje in plaats van hele kostuums. Er wordt erg sierlijk gedanst met veel kleine sprongetjes. Het is het eerste abstracte ballet, dat oorspronkelijk in het begin van de 20ste eeuw werd gechoreografeerd. Je kunt zien dat dit een 'ballet blanc' is omdat de danseressen in witte tutu's dansen. De danseressen beelden vaak nimfen uit, dat zijn mythische wezens. De choreograaf van Les Sylphides is Michel Fokine hij was een Russisch-Amerikaans balletchoreograaf. hij is volgens veel mensen de grondlegger van het moderne ballet. Folkine zat eerst bij de Ballets Russes maar wanneer  Vaslav Nijinski daar ook kwam vertrok Folkine daar. Het balletgezelschap waren de Ballets Russes. Het dansgezelschap bracht vele belangrijke dansers en choreografen voort en stond erom bekend dat ze vaak voor vernieuwing zorgd, zowel in choreografie, in muzikaal opzicht als in kostuums en decorontwerp. De componist van Les Sylphides was de Poolse Frédéric Chopin. Hij was een meester pianist in de romantiek. Frédéric Chopin is volgens vele de grootste componist ooit die Polen voort bracht. De dans is gemaakt op de muziek. De dansers en danseressen bewegen geleidelijk over het podium op de muziek. Er wordt ook heel erg sierlijk gedanst.


6.

Nijinsky's choreografie gaf uitdrukking aan de verboden onbewuste en primitieve energieën in de persoon wiens uitbeelding tot nu toe taboe was geweest. Door het nemen van deze enorme artistieke risico's viel Vaslav Nijinky zo op. Isadora's doel was om het ballet uit te drukken in de beweging van de essentie van het leven in plaats van om een verhaal te vertellen aan het publiek. Daarom lijken Isadora Duncan en Vaslav Nijinsky op elkaar.  


Door: Boris Bouwman